Ecobyn utanför Helsingborg kommer att vara unik i sitt slag. Men det har gjorts liknande initiativ till att glasa in hus tidigare. Naturhus, glashus… det finns några runt om i Sverige och Danmark. Så självklart vill man lära av dem som gått före. Sagt och gjort. Vi kuskade upp till Vänersborg och besökte eldsjälen Anders Solvarm som bott i sitt egenhändigt byggda naturhus i snart 13 år. Drivkraften till just detta hus kom från familjens vilja att skapa ett boende utan onödiga avtryck på miljön och att kunna leva i ett eget kretslopp. De är så gott som självförsörjande på frukt och grönt tack vare medelhavsklimatet i glashuset. Blev det då som de tänkt sig?
– Det blev bättre! Och inga farhågor infriades. Alla tror att det är ömtåligt att bo innanför glas. Att minsta hagelskur skulle göra hål i glaset. Men hur bygger man skyskrapor? Under alla dessa år har två glasrutor gått sönder. Och det har uteslutande handlat om den mänskliga faktorn. Nej, vårt enda problem just nu är småfåglar som flyger in i glaset. Jag ska sätta upp rovfågelsilhuetter.
Det är många som frågar om det inte blir fuktigt i glashuset.
– Jag tror man har en bild av små växthus fulla av gurkor och tomater. Men där tillför man fukt i odlingssyfte. I detta glashus har vi ju ett hus inuti och odlar på avsevärt mindre yta. Så – det blir inte fuktigt. Eller för varmt för den delen – till det har man ventilation, säger Anders Solvarm.
Bilder från vänster: Leif G Hultman och Joakim Lyth från Wingårdh arkitektbyrå som ritat Ecobyn. Övriga bilder: Anders Solvarm i och utanför sitt naturhus. Som nu är i vinterdvala men man kan se spår av vindruvor, mandelträd, aprikosträd, olivträd… och på taket finns odlingsbäddar där han driver upp vårens plantor.