I Ecobyn skördar vi grönsaker året om, både i och utanför växthuset. Det finns gott om grönsaker som passar bra att odla även vintertid i Sverige. Här kommer ett urval av bra sorter att så inför vintern:
- Vintersallat, machésallat
- Vinterportlak
- Bladkål, asiatisk bladkål
- Persilja
- Salladslök
- Dill
- Spenat
Försök med mikrogrönsaker – skörda varje vecka!
Utöver vanlig vinterodling har vi gjort försök med så kallade mikrogrönsaker. Skillnaden med traditionella grönsaker är bland annat skördeintervallet. Vanliga grönsaker skördas varje eller varannan månad. Mikrogrönsaker skördas varje eller varannan vecka. De har en lite intensivare smak, innehåller mer näring och är klimatsmarta på flera sätt. De odlas på liten yta var som helst och behöver därför inte fraktas långa sträckor.
Vi har använt oss av LED-belysning – mikrogrönsaker klarar sig nämligen utan vanligt solljus. En odling på 20 kvadrat kan ge en skörd på cirka 500 kilo i månaden.
Utöver detta kan svampodling vara ett intressant tillskott till självförsörjningen i Ecobyn. Vi ser fram emot att bygga ut detta i takt med att Ecobyn växer fram.